
truskawki na czele „brudnej dwunastki”
Sezon na truskawki właśnie się zaczął, wraz z nim niezmiennie pojawia się problem pestycydów (najczęściej fungicydów i insektycydów). Truskawki stoją na czele „brudnej dwunastki”. Owoce mają cieniuteńką skórkę, więc osadzają się na na skórce, jak i wnikają do wewnątrz stosowane w czasie uprawy środki ochrony roślin przed szkodnikami i chorobami. Proste przepłukanie to nie wszystko co powinniśmy zrobić aby truskawki były dla nas zdrowe, smaczne i bezpieczne. Odważni, którzy sięgają po owoc bez mycia lub podają dziecku wręcz zapraszają glisty ludzkie do swego organizmu.
Widocznie no risk, no fun.

usuwanie pestycydów przez moczenie owoców?
Znajdziemy w sieci mnóstwo patentów na moczenie owoców najpierw w wodzie z kwaskiem cytrynowym lub octem i w drugiej fazie z sodą oczyszczoną. Są nawet takie w którym każda kąpiel trwała 10 minut. Ale nawet te pięciominutowe namaczania i długie płukanie jakoś do mnie nie przemawiają. Poza tym kwestia smaku – rzecz niebagatelna. Jeśli ktoś uważa, że nie długotrwałe moczenie tuskawek raz w kwaśnym, raz zasadowym roztworze nie ma wpływu na smak owoców, to droga wolna, może kąpać je do woli.
Jeśli upierać się przy moczeniu, warto wypróbować produkt firmy Uniphar „dr OWOC” w którego skład wchodzą naturalne detergenty, kwaśny odczyn i dodatek wrotyczu, który da radę pasożytom i innym niechcianym pasażerom.
Wydaje się to bezpieczniejsze dla zdrowia od stosowania standardowej metody z użyciem chlorowego wybielacza do mycia jabłek o czym piszą naukowcy.➊
Można poczytać o kuriozalnych pomysłach moczenia tych delikatnych owoców nawet przez 15 minut. Poza tym roztwór sody z octem jest nieaktywny, choć reakcja połączenia zachodzi burzliwie. Jednak ponoć ważna jest dla rozpuszczalności pestcydów „koncentracja cząsteczek osmotycznie czynnych oraz cząsteczek zmniejszających napięcie powierzchowne wody”. Nie rozumiem, uwierzę na słowo ➋, nie skorzystam.

usuwanie pestycydów w wersji skróconej
Oczekując na koncentrat do mycia owoców z firmy „Lessly” możemy tymczasem skorzystać z dostępnych w handlu płynów, niestety w plastikowych butlach. Spryskanie i pozostawienie na 20-30 sekund ma więcej sensu, podobnie jak moczenie w roztworze zaledwie przez 3 minuty. Płyn „Quariss” może się pochwalić certyfikatami Ecocert i EcoLabel, dostępny jest też „Laveco”, czy analogiczne produkty z firm „Swonco” czy „OnlyEco”.
Dlaczego eko? Bo wyprzeć niepożądaną chemię z truskawek musi chemia łagodniejsza i zmyć najłagodniejsza, czyli woda.

dokładne mycie = duże zużycie wody
Kolejny problem dla eco freaka to zużycie wody. Kiedy czytam o tym, by nie myć truskawek bezpośrednio w zlewozmywaku ➌ wręcz włos jeży mi się na głowie. Naprawdę ktoś zaryzykuje mycie owoców (które zjada bez obróbki cieplnej) w zlewozmywaku w którym wcześniej obmywał mięso lub deskę i nóż służące do krojenia kurczaka? Bez durszlaka i miski do łapania wody nie ma co zaczynać zabawy z truskawkami. Złapana woda zostanie użyta do innych celów później, jak to zwykle w przypadku szarej wody.
Po płukaniu „W pojemnikach z roztworami po odbytej kąpieli pozostają tłustawe, mętne smugi.” ➍ Kto nie widział, nie uwierzy. Podobny efekt otrzymuję, kąpiąc truskawki z użyciem ozonu ➎. Wygląda jak plamy z benzyny w kałużach. Jeśli ktoś raz zobaczył, nie weźmie do ust nieoczyszczonego owocu.
Kiedy już mamy bezpieczne truskawki, to możemy je wreszcie zajadać. Najzdrowsze same. Mniej zdrowych sposobów podania jest mnóstwo: od musu do pancakes, owoców otoczonych zakręconym ciastem czy zrolowanych z mascarpone. Na przetwory przyjdzie dopiero czas.
przechowywanie truskawek
- Kupuj truskawki do łubianki! Po zakupie do plastikowego worka, natychmiast po powrocie z zakupów przełóż delikatnie owoce do łubianki, koszyka. Najlepiej by były ułożone w jednej warstwie.
- Nie przechowuj truskawek w lodówce. Możesz to zrobić z resztką owoców o ile dysponujesz szklarenką Tupperware, lub rozłożysz je w pojemniku (najlepiej szklanym) na ręczniku i włożysz do szuflady chłodziarki. Usuń wcześniej uszkodzone owoce.
- Myj truskawki (z szypułkami) bezpośrednio przed spożyciem! Stosuj wszelkie dostępne metody, by pozbyć się pestycydów.
- Truskawki do zamrożenia po umyciu najpierw osusz na ręczniku. Z wyschniętych owoców usuń szypułki. Zamrażaj na tacce plastikowej aby się nie skleiły. Po zamrożeniu owoce przesyp do pojemnika, woreczka itp.
- Można też zamrażać mus truskawkowy.
- W formie zamrożonej owoce mogą być przechowywane do 8 miesięcy.
- Rozmrażaj owoce tylko w lodówce! Po rozmrożeniu tracą niestety teksturę.
➊ Yang T, Doherty J, Zhao B, Kinchla AJ, Clark JM, He L. Effectiveness of Commercial and Homemade Washing Agents in Removing Pesticide Residues on and in Apples. J Agric Food Chem. 2017 Nov 8;65(44):9744-9752. doi: 10.1021/acs.jafc.7b03118. Epub 2017 Oct 25. PMID: 29067814.
➋ Skoczylas M. Zneutralizuj chemię z pożywienia i odzyskaj zdrowie
➌ https://fajnegotowanie.pl/aktualnosci/ciekawostki/usuwanie-pestycydow-z-truskawek-sprawdz-jak-zrobic-to-szybko-i-bezpiecznie/
➍ https://dompelenpomyslow.pl/jak-myc-truskawki-aby-usunac-z-nich-pestycydy/
➎ Lozowicka B, Jankowska M, Hrynko I, Kaczynski P. Removal of 16 pesticide residues from strawberries by washing with tap and ozone water, ultrasonic cleaning and boiling. Environ Monit Assess. 2016 Jan;188(1):51. doi: 10.1007/s10661-015-4850-6. Epub 2015 Dec 22. PMID: 26694708; PMCID: PMC4688301.
Sezonownik powstał w ramach akcji, której partnerem jest FaniMani.pl

Warzywa i owoce należące do „brudnej dwunastki” – kupuj tylko bio/ekologiczne/certyfikowane!
