czysta piętnastka
Dlaczego pojawia się wpis o tych warzywach? Sezon na szparagi jest bardzo krótki, a mają one dobroczynny wpływ na organizm. Należą do czystej piętnastki warzyw! Można do woli kupować wszelkie lokalne, świeże okazy: zwykłe, miodowe, oliwkowe czy inne.
białe czy zielone?
Szparagi białe nie cieszą się moim uznaniem, nie polecam początkującym – zabiegi z obieraniem nie współgrają z motto: obiad w pół godziny.
Odkryłam szparagi (zielone) dzięki jakiemuś programowi, gdzie prowadzący_a wpierał_a, że nie warto ich gotować, ponieważ zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Możemy przypuszczać na podstawie znalezisk w sieci, że mają one witaminy A, E i K.
Smażcie więc szparagi lub zjadajcie na surowo.

przygotowanie szparagów w stylu less waste
Końcówki szparagów łamię. Z tych odłamanych odcinam najwyżej 1 cm i ta najbardziej łykowata część trafia na kompost. Reszta odłamanej łodygi zostanie wykorzystana w zielonym koktajlu. Od warzyw odcinam główki (będą smażyć się najkrócej) i tnę łodygi na co najmniej trzycentymetrowe kawałki. Smażę najpierw kawałki łodyg, na dwie ostatnie minuty wrzucam główki szparagów i duszę warzywo.
Obok robocza fotka szparagów z makaronem z czarnej soi i kawałeczkami pieczonego pstrąga łososiowego.
przepisy
Wypróbowałam wszystkie bezmięsne przepisy z tych poświęconych szparagom w witrynie Filozofia smaku. Pesto ze szparagów i hummus – rewelacja, sałatki np. ta z młodymi ziemniaczkami wręcz cudo, a makaron lub gnocchi primavera to wspaniałe obiady. U Malwiny znaleźć można też sposób na przechowywanie szparagów, o ile nie dysponujecie szklarenką Tupperware.
Obok robocze zdjęcie sałatki „na_winie”=zero waste. Nawinęły się pod rękę kucharki szparagi, nowe ziemniaczki, cebulka i kotlety rybne podzielone na części.


Zdecydowanie nie polecam sosów na bazie miodu z dodatkiem sosu sojowego, musztardy lub cytryny. Miód konkuruje, moim zdaniem, z delikatnym smakiem szparagów i żaden kolejny dodatek nie jest już w stanie tego uratować.
Jeśli ktoś lubi np. mięsa w marynacie na bazie miodu, to może ryzykować. Konieczne dodanie akcentu kolorystycznego, w tym przypadku była to lekko podsmażona szynka. Tym co preferują ostre, kwaśne i słone smaki nie radzę tak marnować szparagów.
Polecam szparagi podsmażone na maśle z dodatkiem przesmażonych na złoto plasterków czosnku (najpierw na maśle smażony jest czosnek, odławiany i później na tym patelnię trafiają szparagi).
Obok także w towarzystwie sera camembert
Najprostsze – smażone na maśle z dodatkiem soku z cytryny.
Koniecznie wypróbuj z sosem przyrządzonym z niebieskiego sera podgrzanego na maśle z dodatkiem śmietany/jogurtu.

Sezonownik powstał w ramach akcji, której partnerem jest FaniMani.pl


